Pentru orice bolnav de diabet se rocomanda sa isi achizitioneze un aparat de masurat glicemia (glucometru), pentru a putea sa  tina o evidenta clara a valorilor glicemiei din timpul zilei.

Aceste aparate se gasesc foarte usor, la farmacii si chiar pe site-uri de specialitate. Pretul lor ariaza in functie de brand si de functiunile suplimentare pe care la are aparatul. In principiu, costul unui astfel de aparat (glucometru) sunt intr 70-100 de lei.

Pe langa aparat, trebuie achizitionate lamelele de test, care sunt destul de costisitoare, tot asa in functie de modelul aparatului. Pretul unui set de lamele (set de 50 buc. de lamele) poate costa pana la 130 – 150 de lei, dar se gasesc si cu 75-100 de lei. De aceea este important ca, in momentul deciziei de a cumpara un aparat sa va interesati de costul lamelelor de test pentru acel aparat si de cat de usor pot fi achizitionate aceste lamele. De asemnea, pe langa lamele, mai trebuie cumparate si acele pentru lanseta. Costul acestora este nesemnificativ, si e indicat sa cumparati si acele, sa nu folositi acelasi ac de mai multe ori, chiar daca este folosit de aceeasi persoana, pentru ca exista riscul infectiilor.

Deci, pentru a va putea determina valoarea glicemiei, acasa, va trebuie un aparat si accesoriile descrise mai sus. Un astfel de set pentru masurarea glicemiei arata in felul urmator:

In imaginea de mai sus nu se vede acul lansetei, care este deja introdus in lanseta.

Utilizarea acestuia este destul de simpla, astfel :

– Se porneste aparatul de be butonul “m“, apoi va aparea pe ecran un measaj care va cere sa indicati codul setului de lamele (fiacare set de lamele are un cod de genul 01, 02, 03,…etc. cod de fabrica) acest cod este pentru verificarea lamelelor. De exemplu daca pe set scrie 04, atunci va trebui sa setati aparatul pe codul 04, lucuru care se face simplu din cele doua butoane de pe aparat (se apasa pana apare codul dorit). Acum aparatul este gata de pornire, se poate trece la introducerea lamelei in aparat:

– se introduce lamela, la fel ca in imaginea urmatoare:

– se armeaza lanseta de intepare si se fixeaza adancimea de intepare (in imagine e fixat pe 1):

– se trece la inteparea in deget: adancimea de reglare se face in functie de pielea fiecaruia, cu cat pielea e mai groasa cu atat nivelul adancimii de intepare trebuie fixat la mai mare (este intre 1 si 5 mm):

– acum se verifica daca se poate obtine picatura de sange, nu trebuie mult sange:

– Acum se va aseza degetul cu picatura de sange pe una din benzile negre ale lamelei, pentru a incepe masurarea glicemiei, care se va realiza in 5 secunde:

– acum asteptati sa se afiseze pe ecran valoare glicemiei, in cazul in care nu se produce vreo eroare, aparatul va afisa valoarea glicemiei, in cazul din poza in mg/dl, pentru ca asa e reglat pe mg/dl (se poate si in mmol/l):