Despre acest minunat sport, numit la noi fotbal, cuvânt provenit din englezescul “football” (foot = picior; ball = minge, adică un joc în care se loveşte mingea cu piciorul), la americani “soccer”, la germanii “fußball“, la spaniolii “fútbol”, iar la italienii “calcio”, nu se ştie exact anul in care a ajuns pentru prima dată în România.

Se estimează că fotbalul ar fi ajuns în ţara noastră în anul 1885, şi este legată atât de studenţii români care studiau în străinătate cât şi de prezenţa funcţionarilor străini de la societăţile petroliere şi textile care practicau acest joc în timpul lor liber.
Se consideră că primele jocuri de fotbal, desfăşurate la Bucureşti se datorează studentului Mario Gebauer care, în momentul venirii acasă, în vacanţă, din Elveţia în anul 1885 a adus cu el o minge de fotbal.

Primul joc de fotbal amical de la noi, a avut loc după spusele lui Mario Gebauer, între două echipe formate ad hoc, un  meci  în care porţile erau delimitate de îmbrăcămintea jucătorilor.

Un lucru cert despre fotbalul din România, este că în anul 1893 s-a format la Bucureşti prima echipă de fotbal, mai exact echipă de fotbal  “de stradă”, fondată de cei trei pioneri ai fotbalului de la noi din ţară –  Mario Gebauer, Ioanid si G. Niculescu. Acestia au denumit echipa “Wacker“, după numele unei vestite echipe vieneze.
Înainte de anul 1905, în Bucureşti nu se poate vorbi despre o activitate organizată, fotbalul practicat de elevi şi studenţi rezumându-se la “miuţe” desfăşurate pe terenuri neamenajate.

 Prima întalnire regulamentară fiind datata in anul 1902 si s-a desfasurat intre doua echipe din Bucureşti formate numai din straini.
Ca dată importantă privind activitatea organizată este anul 1905, când la Bucureşti ia fiinţă primul club de fotbal “F.C. Olimpia” înfiinţată de un vienez pe nume Viereck, apoi doi ani mai târziu (1907), se înfiinţează la Ploieşti “F.C. United”, iar în 1909 se înfiinţează la Bucureşti al doilea club de fotbal din Bucureşti,  “F.C. Colentina”.
În 1909, sub conducerea “Asociaţiei Sporturilor Atletice” din România se organizează primul campionat naţional(de fapt o cupă) disputat între cele trei echipe, în două tururi şi două retururi. Acestă competiţie a fost câştigată de echipa F.C. Olimpia Bucureşti. Al doilea titlu este câştigat de F.C. United Ploieşti în campionatul din anul 1911-1912.

mingi
Prima întâlnire internaţională are loc în anul 1909 la 26 octombrie între o selecţionată a celor 3 cluburi şi “Sporting Club Universitar” Cluj (Austro-Ungaria), joc câştigat de clujeni cu scorul de 5 la 4.
Al doilea meci international a avut avut loc în anul 1911, contra echipei Galatasaray Istanbul care se întorcea dintr-un turneu efectuat în Ungaria.
În anul 1912 în cadrul “Federaţiei societăţilor sportive” din România se constituie o comisie centrală de fotbal al cărui preşedinte este ales Mario Gebauer, care prin activitatea depusă a dus la înmultirea numărului de echipe de fotbal. Astfel, în 1913 se înfiinţează  F.C. Coltea, în 1914   F.C. Teiul (Tricolorul) , în  1915 a apărut echipa F.C. Venus.
Pentru a asigura o activitate fotbalistică mai consistentă, Mario Gebauer pune în joc o cupă “Miuţa” care prin numărul mai mare de jucători a asigurat o activitate competiţionaă mai densă şi a facut o bună propagandă jocului de fotbal în cartierele Bucureştiului. La această cupă a ieşit campioană echipa F.C.Colentina.
Datorită acestor jocuri şi propagandei făcute, în anul 1916, în Bucureşti existau deja un număr de 11 echipe, iar în Craiova 5 echipe.În Transilvania fotbalul a cunoscut o dezvoltare mai rapidă înaintea primului război mondial, datorită echipelor din Imperiul Austriac mai bine puse la punct, care susţineau frecvente întâlniri în oraşele transilvănene. În această perioadă au apărut echipe de fotbal în  următoarele oraşe: Arad, Oradea, Cluj, Timişoara, Lugoj, Târgu Mureş. Oraşele precum: Cluj, Arad şi Timişoara îşi organizau campionate proprii, campionatul Clujului transformându-se în anul 1911 în campionatul Transilvaniei.

După 1 decembrie 1918 activitatea fotbalistică cunoaşte un nou impuls datorat organizării campionatului pe întreg teritoriul ţării. Acum începe construierea primelor terenuri de fotbal (Romcomit şi Venus), apar primele echipe de fotbal profesioniste (Ripensia Timişoara în 1921), primele cluburi sindicale (Prietenii Naturii Bucureşti. C.A.M. Timişoara, Amefa la Arad) care denotă avântul luat de activitatea fotbalistică în această perioadă.

În anul 1922 are loc primul joc internaţional între ţări cu Iugoslavia la Belgrad câştigat de echipa României cu scorul de  2-1

În 1929 se organizează prima ediţie a “Cupei Balcanice” pe care reprezentativa Romaniei o câstigă în anii 1931 şi 1933.
În anul 1930 România este prezentă la prima ediţie a Campionatului Mondial de fotbalcare s-a desfăşurat în Uruguay, unde a învins  Peru cu 3-1 şi a pierdut jocul cu Uruguay cu 1-4, ţară  care avea să devină prima Campioană Mondială a fotbalului.
Anul 1934 coincide cu organizarea celei de-a doua competiţii interne “Cupa României” care va deveni una din cele mai populare competiţii datorită numărului mare de echipe participante.
În perioada dintre cele două războaie mondiale mai participă la înca două ediţii ale campionatului mondial desfăşurat în 1934 în Italia şi în 1938 în Franţa, unde suntem eliminaţi cu scorul de 2-1 de către Cuba.

echipamente fotbal
Izbucnirea celui de-al doilea război mondial a stopat activitatea fotbalistică, care se reia de abia în 1946 cu organizarea unor cupe ca “Înfrăţirea” cu echipe din Bucureşti, Arad, Cluj şi Timişoara sau cu Campionatul Capitalei. În acelaşi an are loc din nou Campionatul României cu 14 echipe, iar în septembrie începe şi  campionatul diviziei “B” cu trei serii.
În anul 1957 se stabileşte sistemul competiţional toamnă-primavară, ce oferă posibilitatea participării echipelor noastre în Cupele Europene, care luaseră fiinţă în anul 1956.
Ca urmare a perfecţionării şi dezvoltării sistemului competiţioanal rezultatele au început să apară, echipele româneşti au participat la  Cupele Europene, echipa Steaua Bucureşti a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni, iar FC Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti ajung până în semifinalele Cupelor Europene.





[slideshow_deploy id=’1308′]

 

Istoria fotbalului din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.