Pentru orice bolnav de diabet se rocomanda sa isi achizitioneze un aparat de masurat glicemia (glucometru), pentru a putea sa  tina o evidenta clara a valorilor glicemiei din timpul zilei.

Aceste aparate se gasesc foarte usor, la farmacii si chiar pe site-uri de specialitate. Pretul lor ariaza in functie de brand si de functiunile suplimentare pe care la are aparatul. In principiu, costul unui astfel de aparat (glucometru) sunt intr 70-100 de lei.

Pe langa aparat, trebuie achizitionate lamelele de test, care sunt destul de costisitoare, tot asa in functie de modelul aparatului. Pretul unui set de lamele (set de 50 buc. de lamele) poate costa pana la 130 – 150 de lei, dar se gasesc si cu 75-100 de lei. De aceea este important ca, in momentul deciziei de a cumpara un aparat sa va interesati de costul lamelelor de test pentru acel aparat si de cat de usor pot fi achizitionate aceste lamele. De asemnea, pe langa lamele, mai trebuie cumparate si acele pentru lanseta. Costul acestora este nesemnificativ, si e indicat sa cumparati si acele, sa nu folositi acelasi ac de mai multe ori, chiar daca este folosit de aceeasi persoana, pentru ca exista riscul infectiilor.

Deci, pentru a va putea determina valoarea glicemiei, acasa, va trebuie un aparat si accesoriile descrise mai sus. Un astfel de set pentru masurarea glicemiei arata in felul urmator:

In imaginea de mai sus nu se vede acul lansetei, care este deja introdus in lanseta.

Utilizarea acestuia este destul de simpla, astfel :

– Se porneste aparatul de be butonul “m“, apoi va aparea pe ecran un measaj care va cere sa indicati codul setului de lamele (fiacare set de lamele are un cod de genul 01, 02, 03,…etc. cod de fabrica) acest cod este pentru verificarea lamelelor. De exemplu daca pe set scrie 04, atunci va trebui sa setati aparatul pe codul 04, lucuru care se face simplu din cele doua butoane de pe aparat (se apasa pana apare codul dorit). Acum aparatul este gata de pornire, se poate trece la introducerea lamelei in aparat:

– se introduce lamela, la fel ca in imaginea urmatoare:

– se armeaza lanseta de intepare si se fixeaza adancimea de intepare (in imagine e fixat pe 1):

– se trece la inteparea in deget: adancimea de reglare se face in functie de pielea fiecaruia, cu cat pielea e mai groasa cu atat nivelul adancimii de intepare trebuie fixat la mai mare (este intre 1 si 5 mm):

– acum se verifica daca se poate obtine picatura de sange, nu trebuie mult sange:

– Acum se va aseza degetul cu picatura de sange pe una din benzile negre ale lamelei, pentru a incepe masurarea glicemiei, care se va realiza in 5 secunde:

– acum asteptati sa se afiseze pe ecran valoare glicemiei, in cazul in care nu se produce vreo eroare, aparatul va afisa valoarea glicemiei, in cazul din poza in mg/dl, pentru ca asa e reglat pe mg/dl (se poate si in mmol/l):

 

Ghid de masurare a glicemiei

22 de gânduri despre „Ghid de masurare a glicemiei

  • 27 august 2018 la 14:57
    Legătură permanentă

    Rog sa imi raspundeti la o nelamurire a mea.Dimineata pe stomacul gol(dupa 12 ore) mi-am luat glicemia de la degetul mainii stangi si glucometru a aratat glicemia 135.Mi s-a parut mare, dret pentru care imediat am repetat testul cu sange de la mana dreapta.Rezultatul a fost cu glicemia 117.Este posibil asa ceva?Multumesc.

    Răspunde
    • 6 septembrie 2018 la 8:51
      Legătură permanentă

      Nu ar trebui sa existe diferente asa de mari, posibil ca aparatul sa aiba probleme, sau bateriile sa fie prea slabe, sau chiar lamelele sa fie cu ceva probleme… Testati acelasi lucru cu un alt aparat, al unei cunostinte, sau mergeti la un cabinet medical si testati-va glicemia cu alt aparat, apoi cu apartul dvs, sa vedeti. Daca aparatul este ok, ar trebui sa arate valori foarte apropiate,de exemplu daca cu un aparat arata 117 si celalat 120, atunci e ok, dar diferentele de 15% asa cum ati avut, nu sunt normale.

      Răspunde
  • 12 aprilie 2017 la 9:18
    Legătură permanentă

    Buna ziua!

    Intrebarea mea se refera la timpul,in ore,la care ar trebui luata glicemia dimineata,pe stomacul gol,timp scurt de la ultima masa.
    Cat e normal sa fie intre ultima masa si momentul testarii,rezultatele difera destul de mult,desi am folosit teste noi,dintre cele scumpe aflate la noi?

    8 ore ,10 ore,12 ore?

    Răspunde
    • 12 aprilie 2017 la 9:55
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Daca va referiti la diabetul de tip 2, si nu sunteti dependent de insulina, nu este obligatoriu sa faceti foarte des testele, asa cum se intampla in cazul celor cu tip 1 (dependenti de insulina). Puteti face un test dimineata, la trezire – pe stomacul gol sa vedeti cum sunt rezultatele, si apoi la 90 de minute dupa ce mâncați. De foarte multe ori glicemia măsurată dimineata, a jeun (pe nemancate) poate să fie in parametrii normali, dar diabetul sa nu fie chiar bine controlat, variind – crescand mult valorile glicemiei dupa mese – deci, nu zic ca este rau sau ca nu ar avea rost masuratul glicemiei dimineata, dar este un test care de multe ori nu este relevant pentru cât de bine este controlată boala și de aceea mult mai relevante sunt testele la 90 de minute după masă, indiferent că este mic dejun, prânz sau cină. Puteți face diverse teste, în unele zile faceti 3-4 teste – dimineata nemancat, la 90 min dupa mic dejun, apoi inainte de pranz si la 90 minute dupa, si inainte de cină si la 90 minute dupa cină și vă notați toate aceste valori exact cu specificatiile necesare: mic dejun, dupa mic dejun, inainte de pranz dupa pranz, etc. Si zic eu ar fi important sa va notati si ceea ce mancati si macar estimativ cantitatea de glucide, pentru va putea face o parere despre ce alimente si cum va influenteaza glicemi. Este o idee, pe care eu am mai aplicat-o.
      Bineinteles ca nu trebuie sa faceti zilnic aceste 3-4 masuratori, dar cateva zile, eventual in zile diferite, apoi faceti testele doar la prânz, sau doar seara, etc, vă găsiți dvs. un mod de masurare, de exemplu azi masurati dimineata, maine la pranz, poimaine seara, si invers, si/sau in mod aleator, sau cand mancati ceva despre care banuit ca v-ar putea afecta – masurati inainte si dupa 90 de minute, sa vedeti cat de mult influenteaza glicemia.
      La 90 de minute dupa masa, valorile glicemiei trebuie sa fie sub 140 mg mg/dL

      IMPORTANT! tot ceea ce am spus anterior este util pentru a tine evidenta glicemiei, dar, chiar daca valorile sunt relativ bine, pentru a avea o evidenta foarte clara si precisa despre starea reala a bolii si cât de bine este tinuta sub control, vă recomand ca macar de 2 ori pe an sa faceti un test de sange al hemoglobinei glicate (glicozilate) sau HbA1c – este ceea mai utila si relevanta analiza pentru a stii cat de bine este tinut sub control diabetul. Analiza se repeta in principiu dupa 90 de zile, deci odata la 3 luni. Rezultatul analizei este sub forma de procent, care intra intr-o formula de calcul prin care se obtine valoarea medie zilnica a glicemiei pentru ultimele 3 luni. Mai multe despre acest tip de analiza puteti citi accesand linkul urmator:

      https://www.adivisa.com/hemogobina-glicata-hba1c/

      Multă sănătate!

      Răspunde
  • 9 aprilie 2017 la 17:35
    Legătură permanentă

    Am si eu o intrebare,am un glucometru IME-DC si de vreo doua zile imi da eroare dupa ce imi iau glicemia. Deci imi arata glicemia si imediat imi apare E-E ati putea sa mi spuneti care este cauza,va multumesc.

    Răspunde
    • 9 aprilie 2017 la 18:30
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Din pacate nu va pot ajuta prea mult, nu stiu despre ce eroare este vorba, dar, in cazul in care aveti manualul de utilizare al aparatului, ar trebui sa gasitit acolo toate codurile de eroare si semnificatiile lor.
      O idee ar fi sa incercati cu baterii noi, poate bateriile sunt pe terminate.

      Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • 16 februarie 2017 la 19:20
    Legătură permanentă

    Scrieti va rog tolerantele, valorile normale masurate cu glucometrul ca am gasit zeci de tolerante, multumesc. Nuai spun ca sunt medici batrani care o tin pe-a lor ca trebuie in laborator. Viitprul este al aparatelor or sa apara aparate cu zeci de functii, bandelete pentru colestetol anemie glimie trigliceride calciu etc cred ca in cel mult 3 ani vor aparea.

    Răspunde
    • 26 ianuarie 2017 la 19:38
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Acul trebuie schimbat de fiecare dată când vă măsurați glicemie. NU FOLOSIȚI același ac, chiar dacă folosiți doar dvs acel aparat si ac,este pericol de infecții! Iar in cazul in care folosesc si alte persoane aparatul, cred/sper ca nici nu vă gândiți să utilizati același ac. Multă sănătate vă doresc!

      Răspunde
  • 12 februarie 2016 la 21:09
    Legătură permanentă

    Buna ziua,
    Am rugamintea daca, poate sa-mi spuna cineva , la mana drapta sau la mana stanga se inteapa pentru colectarea de sange in vederea masurarii glicemiei acasa.

    Răspunde
    • 12 februarie 2016 la 23:05
      Legătură permanentă

      Bună seara,

      Nu conteaza la care mana si care deget, e acelasi lucru si daca efectuati testul la mana dreapta si daca il faceti la mana stanga, deci faceti testul la care mana vi se pare mai comod. Sanatate!

      Răspunde
  • 7 decembrie 2014 la 11:38
    Legătură permanentă

    Buna ziua,va rog mult as vrea sa stiu in ce deget e bine sa te intepi deoarece eu am degetul inelar de la mana stanga cu o cicatrice de la o cusatura care e si dureroasa,multumesc anticipat si felicitari pt aceste informatii bune la casa omului,mai ales pt cei care incep sa aiba probleme cu glicemia si nu au nici un fel de cunostinta.Mie mi-a iesit 160 dimineata la analize,acasa dupa amiaza ma simteam rau si mi-am luat glicemia si era 107 inainte sa mananc si imediat cum am mancat mi s-a facut din ce in ce mai rau si in timp de o jumate de ora crestea glicemia 128,135,140, apoi dupa 2 ore 170.NU pot sa uit furnicaturile si starea de rau cand simteam ca voi cadea si vedeam cum se innegreste privirea,tensiunea era 13 cu 7.Medicul mi-a zis ca sa merg la centrul de diabet.Mentionez ca testele de glicemie sunt expirate din 2011 dar la salvare mi-a luat cu aparatul lor si al meu tot atat arata cu testerele expirate,oare le mai pot folosi?da eroare mare?multumesc mult pt ajutor!

    Răspunde
    • 8 decembrie 2014 la 19:21
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca va sunt de folos articolele de pe situl adivisa.com.
      Inteparea se poate face in oricare deget si la oricare din maine, nu trebuie un anumit deget in mod special.
      Referitor la testele expirate, eu va recomand sa nu va bazati pe ele, nu stiu daca dau sau nu erori, dar ma gandesc ca producatorii nu specifica degeaba teremenul de garantie, adica ele pot da rezultatele corect, dar producatorii isi iau masuri de siguranta si daca le folositi dupa expirare, nu puteti reclama eventualele erori. Asa ca mai bine cumparati alte teste. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • 18 octombrie 2014 la 18:16
    Legătură permanentă

    buna ziua,
    duresc si eu sa cumpar un aparat de masurat glicemia si 100 de teste
    va multumesc

    Răspunde
    • 18 octombrie 2014 la 20:09
      Legătură permanentă

      Buna ziua,

      Acesta este doar un site/blog personal, nu am glucometre de vanzare, era doar un subiect in care prezentam cum se procedeaza cu masurarea glicemiei cu un glucometru. Gasiti astfel de aparate in farmacii sau pe internet in magazine specializate.

      Răspunde
      • 1 august 2015 la 20:04
        Legătură permanentă

        Bună seara,

        Vă răspund în cele ce urmează, la întrebările adresate pe site, astfel:
        1. Cod CAEN 1071 – Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
        Cod CAEN 1072 – Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie
        Cod CAEN 1082 – Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase

        iar pentru vânzare vă trebuie ceva de genul
        Cod CAEN 4724 – Comert cu amanuntul al painii, produselor de patiserie si produselor zaharoase, in magazine

        Cel mai bine ar fi să consultați și un avocat, să vă îndrume exact ce coduri să alegeți pentru SRL-D. Ca și cod principal e clar că va trebui unul din cele care se referă la fabricare, apoi în secundar să fie și cele referitoare la comercializare.

        2. DA, poate fi una din cei 4 angajați.

        3. Site-ul cu documentația, precum și site-ul unde va fi disponibilă aplicatia de înscriere este: http://www.aippimm.ro/

        4. DA, trebuie sa ai intai finalizat SRL-D ul si dupa aceea sa depui aplicatia pentru accesarea fondurilor.

        5. DA angajatii 8 hr pe zi full time timp de 3 ani minimum 2 persoane – poti fi platiti cu salariul minim pe economie, confom legii.

        6. Nu vi se scade din punctaj, (doar că în anii trecuți se primea ceva punctaj suplimentar pentru proiectele implementate cu credit.)

        7. Vă atașez la email ultima grilă care a fost publicată. (Normal ar trebui să fie grila finașă, dar Nu garantez că nu poate suferi modificări)

        8. Site-ul unde va fi aplicația de înscriere este cel de mai sus, iar link-ul exact este http://programe2015.aippimm.ro/

        9. Documentele solicitate sunt cele din ghidul solicitantului. Ca si documente pentru a obtine punctaj suplimentar sunt: administratorul să aibă diploma/un curs absolvit de antreprenoriat. Se prtimeste punctaj suplimentar si daca administratorul este șomer/ absolvent în anul anterior depunerii cererii.
        Dacă aveți vreo nelămurire vă rog să mă întrbați concret despre ce nu ați înțeles.

        10. Despre echipamente nu vă pot spune mare lucru, adică dvs știți cel mai bine cu ce unelte/echipamente/roboți etc lucați pentru realizarea torturilor – sa zic cuptoare, forme, ustensile pt. ornat, etc. deci cam tot ce vă trebuie pentru realizarea torturilor la calitatea pe care o doriți.

        11. Codurile pe care enumerate mai sus cred ca sunt ok, în plus ar mai fi: 1039 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

        12. După expirarea celor 10 zile calendaristice de depunere a cererilor, se va publica o listă cu cei acceptați inițial si cu cei respinsi. Apoi în 10 zile lucrătoare de la data publicării listei trebuie să depuneți toată documentația si documentele anexă la sediul OTIMMC, în vederea verificării administrative. Întreaga documentaţie va fi depusă 3 exemplare, 1 original şi 2 fotocopii certificate. Apoi după expirarea acestor 10 zile, se trece la Verificarea din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, care se va face în termen de 5 zile lucrătoare. După această etapă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii Scrisorii de acceptare de principiu pentru finanţare în limita bugetului, aplicanţii care nu optează pentru credit bancar vor semna la sediul OTIMMC Contractul de finanţare (anexa nr.9 la prezenta Procedură).

        13. Dacă aveți autorizație de lucru pe acel sediu/punct de lucru, nu cred că vă mai trebuie alte dovezi.

        14. NU se solicită ca angajații să urmeze cursuri de perfecționare, doar că așa cum am spus mai sus, se acordă punctaj suplimentar dacă administratorul – cel care înființează SRL-D are un curs de antreprenoriat.

        Mai multe detalii aveți pe email. Succes!

        Răspunde
          • 16 mai 2016 la 23:40
            Legătură permanentă

            Articolul cred eu ca este util pentru oamenii care sufera de diabet, detin glucometru, prin care isi pot monitoriza singuri glicemia și care nu știu sa utilizeze un glucometru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.