SUPRAFAŢA DE JOC

Dimensiunile oficiale ale unui teren de fotbal sunt următoarele:
Lungimea trebuie să fie între 120m maxim şi 90m minim, iar lăţimea oficială impusă este între  90m maxim, şi 45m minim.
Terenul este delimitat pe lungime şi lăţime  cu linii cu lăţimea de 12cm, trasate cu var.

La centru, linia care desparte cele două jumătăţi de joc are de asemenea o grosime de 12cm.
La colţurile terenului şi la jumătatea lungimii terenului (pe margini) sunt steaguri de l,5m înălţime.
Suprafaţa de pedeapsă – este careul de 16,50m.
Suprafaţa de colţ – sfert de cerc cu raza de 1m.
Porţile au următoarele dimensiuni – lungime 7,32m, înălţime 2,44m, cu stâlpi de 12cm diametru.  

MINGEA

Mingea de fotbal este sferică, cu circumferinţa de 68-71 cm, greutate 396-453 g, umflată cu are, presiune 60-110 kPa.

NUMĂRUL JUCĂTORILOR

11 la 11, dintre care câte unul portar. Numărul minim de început – 7 jucători. Rezerve – 5 pe foaie, din care se pot folosi 3 în timpul partidei.

ECHIPAMENTUL

l. a) Tricou sau cămaşă, chiloţi, jambiere, apărători pentru tibie, ghete. B) Fără obiecte periculoase pentru ceilalţi.
2.  Apărătorile să fie din material adecvat.
3. Portarul să fie echipat în culori diferite faţă de ceilalţi jucători şi de arbitri.

ARBITRUL

Centralul + 2 asistenţi (tuşieri) – mai nou se asigură şi un arbitru de rezervă.
Veghează la aplicarea regulamentului; sancţionează orice infracţiune; cronometrează timpul efectiv de joc şi întreruperile; opreşte jocul de câte ori este nevoie; supraveghează comportarea jucătorilor şi dă avertismente sau elimină jucători, când este cazul, în caz de accidentări ale jucătorilor, arbitrul admite intervenţia personalului medical şi al celor chemaţi să transporte jucătorul reia jocul regulamentar; decide valabilitatea mingii; decide valabilitatea golurilor.

ASISTENŢII (TUŞIERII)

Semnalizează cu steagul dacă mingea iese din joc echipa care execută cornerul sau arunca la margine dacă se solicită înlocuiri.

DURATA OFICIALĂ A PARTIDEI

2 x 45’ cu pauză de maxim 15’, cu adăugarea timpului irosit după prima sau a doua repriză exceptate fiind jocurile de Cupă eliminatorii, în care victoria se decide în prelungiri sau prin alte forme de departajare ori prin prevederi speciale ale organizatorilor.

LOVITURA DE ÎNCEPERE

a) La începutul partidei
b) După fiecare gol marcat  
c) După pauză
d) După orice oprire temporară a jocului ( prin repunerea în joc a mingii de către una din echipe, ori prin minge de arbitru)

MINGE ÎN JOC SAU ÎN AFARA JOCULUI
ÎN JOC:
a)   Dacă mingea loveşte stâlpul porţii, bara transversală sau un steag.
b)  Dacă mingea revine în teren după ce a atins arbitrul de centru sau tuşierii, dacă aceştia sunt în interiorul terenului.
c)   Până la oprirea jocului de către arbitru.

      AFARĂ DIN JOC:
a)    Când a depăşit linia de poartă sau de margine.
b)    Când jocul a fost oprit de arbitru.

      MARCAREA GOLULUI
Se consideră gol atunci când mingea a depăşit linia porţii (în întregime) fără ca să fie purtată, aruncată sau lovită cu mâna de către echipa în atac şi în cazul în care are greutatea şi circumferinţa normale.

     POZIŢIA AFARĂ DIN JOC (OFFSIDE)

Un jucător este considerat in offside (afară din joc) atunci când este mai apropiat de linia porţii adverse decât mingea, cu excepţiile:
•    Dacă nu este mai aproape decât cel puţin doi jucători adverşi.
•    Este offside:
•    Dacă influenţează jocul sau adversarul;
•    Încearcă să obţină un avantaj.
•    Nu este offside:
•    Când primeşte mingea de la adversar sau din lovitură de la poartă.

     GREŞELI ŞI INCORECTITUDINI

Sunt prevăzute greşelile săvârşite de jucători în timpul jocului, sancţionate cu lovituri libere directe şi indirecte, lovitură de pedeapsă, avertismentele şi eliminările din joc.

     LOVITURILE LIBERE

Lovituri libere directe din care se pot marca goluri.
Lovituri libere indirecte, din care nu se pot marca goluri decât dacă mingea a mai fost atinsă de un alt jucător în afara celui care a executat lovitura.

     LOVITURA DE PEDEAPSĂ (Lovitura de la 11 m sau Penalty)

Lovitura de pedeapsa se acorda in cazul in care se comite  o infractiune in interiorul careului de 16m. Se execută din punctul de la 11 m. Înainte de execuţarea loviturii toţi jucătorii, cu excepţia executantului şi a portarului, sunt obligaţi să stea în teren, dar, în afara suprafeţei de pedeapsă, la distanta de 9,15 m fata de punctul de la 11 m

     ARUNCAREA DE LA MARGINE (OUT)

Când mingea a depăşit liniile de margine ale terenului, pe sol sau în aer, ea va fi repusă în joc cu mâinile printr-o aruncare de deasupra capului, cu picioarele pe sol, în afara liniei de margine, de un jucător al echipei adverse.

      LOVITURA DE POARTĂ (OUT DE POARTĂ)

Se execută când mingea, după ce a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în atac, a depăşit în întregime linia de poartă pe sol sau în aer, în afara porţiunii cuprinse între stâlpii porţii. Mingea va fi aşezată într-un punct oarecare al suprafeţei de poartă, cel mai apropiat de locul pe unde mingea a depăşit linia de fund şi va fi trimisă cu piciorul direct în joc, dincolo de suprafaţa de pedeapsă, de către portar, ori un alt jucător în apărare.

      LOVITURA DE COLŢ  (CORNER)

Când mingea, atinsă ultima oară de un jucător al echipei in apărare, a depăşit linia de fund (poartă) se va acorda o lovitură de colţ echipei în atac al cărui jucător va lovi mingea aşezată în sfertul de cerc al steagului de la colţul terenului, cu piciorul.

REGULI SPECIFICE PENTRU PORTARI

  Portarul trebuie să poarte un echipament de culoare diferită faţă de ceilalţi jucători şi de arbitri.
  Portarul are voie să joace mingea cu mâna, atât în careul mic cât şi în careul mare.
  Portarul nu are voie să reţină mingea în mâini mai mult de 6 secunde, în caz contrar acordându-se lovitură liberă indirectă, considerându-se „tragere de timp”.
    Careul de 5,50m (Careul „mic”), este considerat suprafaţa de „protecție” a portarilor, intervenția (orice incomodare) asupra portarului în careul mic fiind sancționată de regulă cu lovitură liberă.     Regula pasei înapoi dată de coechipier cu piciorul, a fost schimbată, astfel că, în cazul în care un jucător pasează mingea către propriul portar, acesta nu are voie să prindă mingea cu mâinile, echipa fiind sancţionată cu lovitură liberă indirect, lucru valabil şi pentru situtaţia în care portarul prinde mingea cu mâna din aruncarea de la margine a unui coechipier. Excepţie de la această regulă fac situaţiile în care un coechipier pasează mingea către propriul portar lovind-o cu cu capul, sau cu orice parte a corpului în afară de picioare şi bineînţeles de mâini. De asemenea, portarul are voie să prindă mingea cu mâinile, dacă un coechipier îi pasează mingea în mod involuntar (de exemplu dacă o minge şutată de un adversar ricoşează dintr-un jucător către propriul portar).
    O altă precizare a FIFA este aceea că portarul are voie să se deplaseze pe linia porţii în timpul execuţiei loviturii de pedeapsă (11 m), lucru care nu era permis până acum.
    Tot conform ultimelor reglementări, se va acorda lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse atunci când portarul, găsindu-se în propria suprafaţă de pedeapsă, comite una din următoarele greşeli:
Atinge din nou mingea cu mâinile după ce i-a dat drumul, fără ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător.
Atinge mingea cu mâinile după ce i-a fost trimisă intenţionat cu piciorul de către un coechipier.
Atinge mingea cu mâinile atunci când aceasta i-a fost trimisă de un coechipier dintr-o aruncare de la margine.
    Trebuie acordată o lovitură de pedeapsă atunci când mingea este în joc şi portarul, în propria suprafaţă de pedeapsă, loveşte sau încearcă să lovească un adversar, aruncând mingea asupra lui.
     Se consideră că portarul controlează mingea imediat ce o atinge cu oricare parte a mâinilor sau a braţelor. El controlează mingea din momentul în care o respinge în mod intenţionat cu mâinile sau braţele. In schimb, portarul nu controlează mingea dacă, după părerea arbitrului, mingea îl loveşte în mod accidental, de exemplu, după o intercepţie.
Conform Legii 12, un jucător poate efectua o pasă la propriul portar, acesta prinzand-o cu mana, numai cu capul sau pieptul.

Dacă, după părerea arbitrului, un jucător foloseşte un mijloc nepermis pentru a ocoli normele regulamentare, jucătorul respectiv se face vinovat de comportare nesportivă. El va primi avertisment (cartonaş galben) şi, concomitent, se va acorda lovitură liberă indirectă echipei adverse, de pe locul unde a fost comisă greşeala.

 

Regulamentul jocului de fotbal

135 de gânduri despre „Regulamentul jocului de fotbal

  • 3 iunie 2020 la 15:45
   Legătură permanentă

   Doar dacă te numești Maradona (bine, el nu a șutat cu cotul) :)) și ideal să nu observe arbitrul, dar mai greu acum cu tehnologia VAR

   Răspunde
 • 12 mai 2018 la 23:00
  Legătură permanentă

  Stie cineva sa-mi spuna de ce la pauza unui meci,arbitrul cere si primeste mingea? E parte din regulament?

  Răspunde
 • 24 aprilie 2018 la 23:39
  Legătură permanentă

  Nu se va acorda lovitura indirecta. Portarul are voie sa bata mingea de sol, dar nu are voie sa depaseasca cele 6 secunde regulamentare.

  Răspunde
 • 11 februarie 2018 la 20:37
  Legătură permanentă

  Dupa ce portarul prinde mingea in maini si apoi doreste sa degajeze cu piciorul din interiorul careului, el are voie sa bata mingea de sol inainte de a degaja, ori se considera ca a lasat-o din mana si se acorda indirecta in favoarea adversarului din locul acestei presupuse infractiuni ?

  Răspunde
 • 30 septembrie 2017 la 12:16
  Legătură permanentă

  Am și eu o întrebare dacă eu execut un penalty primit în timpul meciului iar portarul respinge mingea înapoi la mine eu mai am voie sa șuteze?

  Răspunde
  • 22 decembrie 2017 la 17:41
   Legătură permanentă

   Nu sant de specialitate, dar din cate cunosc eu regulamentul, si după cum am mai văzut situații de genul, în meciurile televizate, da, ai voie.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.