Pentru desfasurarea în conditii optime a unei competitii, trebuie sa fie asigurat un colectiv de arbitrii bine pregatiti.

La un meci de badminton, în mod uzual, în concursurile din circuitul EBU, oficiaza un arbitru (arbitrul meciului, in limba engleza, “umpire”), un arbitru la serviciu (“service judge”) si 2 ,4  ori 6 arbitrii de linie (line judges), functie de numarul total al acestora, de numarul terenurilor de joc si de faza competitionala în care se desfasoara meciul,( preliminariu, serii, sferturi de finala, semifinala, sau finala) .

arbitrul principal – care nu participa direct la arbitraj, ci rezolva toate problemele de regulament, ivite pe parcursul partidelor;

arbitrul de centru – care conduce efectiv jocul. Numarul arbitrilor de centru sestabileste în functie

de numarul trerenurilor de joc, fiecare conducândpartidele la acelasi teren pâna la terminarea competitiei;

arbitrul de serviciu –care îl ajuta pe arbitrul de centru fiind plasat în parteaopusa acestuia si urmareste corectitudinea efectuarii serviciului;

arbitrii de linie – sunt plasati în partea opusa arbitrului central, câte unul în dreptul liniilor

terminale. Acestia urmaresc daca mingea cade pe suprafata terenului de joc sau în afare acesteia.

scorer – care manipuleaza aparatele pentru afisarea scorului.

 La J.O. sau in turneele IBF si chiar in finalele unor turnee EBU se folosesc 10 sau 12 arbitri de linie.

 Toti arbitrii dintr-un turneu sunt subordonati arbitrului principal al turneului (referee)

 Arbitrul principal, verifica înaintea începerii jocului, daca jucatorii au aviz medical de a participa la competitie, apoi va efectua tragerea la sorti pentru stabilirea ordinii de intrare în joc a jucatorilor.

Arbitrul de centru asigura respectarea regulilor jocului de catre jucatori, în desfasurarea partidei. Decizia lui este definitiva pentru orice chestiune din timpul meciului.

Întelegerea între jucatori, în cazul unei competitii de simplu sau între capitanii de echipa, în cazul unui joc de dublu, nu poate modifica o decizie cu asupra unei situatii de fapt, luata de arbitrul principal, decizie cu privire la interpretarea regulamentului sau o hotarâre luata de comisia de organizare.

Un arbitru de centru poate fi înlocuit cu un alt arbitru, de catre arbitrul principal, numai daca:

– el însusi cere înlocuirea;

– daca se îmbolnaveste sau este accidentat;

– daca interesul competitiei sau partidei impune acest lucru.

Orice arbitru ajutator, poate fi schimbat la cererea arbitrului de centru, de catre arbitrul principal, în orice moment în care jocul este întrerupt.

Limba oficiala folosita în turneele internationale de toate nivelele, sau regionale, în afara de campionatele balcanice), este limba engleza.

    Vestimentatia arbitrilor

Regulamentele IBF si EBU, definesc echipamentul necesar unui arbitru referitor la vestimentatie si articolele necesare prestarii in bune conditii a activitatii de arbitraj.

Vestimentatia arbitrilor din teren (umpire si service judge) consta în:

· Tricou cu maneca lunga sau scurta de culoare negru, polo T-shirt, (pentru referee rosu cu guler negru);

· pantalon de culoare închisa (negru);

· pantofi si ciorapi negri.

 Instrumentele si materialele necesare in arbitraj, pentru arbitrul meciului, (umpire), sunt:

· cronometru;

· un instrument de scris (pix, creion etc.);

· un cartonas galben si unul rosu, (referee-ul are cartonas negru pentru eventualele descalificari);

· foaia de arbitraj.

Organizatorii turneului vor pune la îndemâna arbitrilor la serviciu, un  etalon pentru masurarea înaltimii fileului, atât la centru cât si la nivelul stâlpilor de sustinere. Ca si arbitrul jocului, (umpire), arbitrii de serviciu (service judge), vor avea cronometru.

    Foaia de arbitraj

Pentru înregistrarea puctelor obtinute de jucatori, pentru fiecare partida se întocmeste doaia de arbitraj care contine denumirea competitiei, locul, data si ora desfasurarii partidei, numele jucatorilor/echipei, rezultatul final al partidei, semnatura arbitrului de centru, loc pentru observatii.

Punctele obtinute de jucatori cor fi notate de catre arbitrul de centru în rubricile tabelelor de seturi, prin tragerea unor liniute oblice. Aceste tabele contin rubrici atât pentru jocul de simplu, cât si pentru dublu.

Dimensiunile unui teren de badminton

 

Arbitrajul in badminton
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.