Vă prezint o rețetă de tort diplomat, o variantă mai dietetic, sau cum spune azi, tort light, fără zahăr, care poate fi consumat cu moderație și de către bolnavii de diabet tip 2, sau cei care urmează o dietă de slăbire și își doresc să se recompenseze ocazional, cu o mică cantitate de desert. Tortul este mai light, prin faptul că nu se va folosi zahăr, conținând doar zahărul din pișcoturi. Pentru a fi și mai potrivit pentru diabet și slăbire, recomand  să faceți varianta fără pișcoturi.

Rețeta este următoarea:

  1. Ingrediente:
– 1 pachet de pișcoturi
– gălbenușuri de ou
– 1 lingură de făină
– 300 ml de lapte
– 1000 ml frișcă lichidă (pentru a fi un tort relativ sănătos, recomand frișcă reală, clasică, NU variantele de frișcă vegetală care sunt omniprezente în comerț, care nu pot face bine nimănui)
– îndulcitor stevia/xilitol/zaharină – după gust (în loc de 250 gr zahăr pudră)
– 30 g de gelatină (3 plicuri de gelatină)
– 1 păstaie de vanilie sau 1 esență de vanilie
– 2 estențe de rom pentru însiroparea piscoturilor, sau daca folositi fructe din compot,se pot insiropa cu, zeama de la compot
– fructe (mango,kiwi, ananas, portocale, căpșuni, etc proaspete sau din compot) – fructele nu trebuie să fie foarte multe, și ar fi indicat să folosiți fructele mai puțin zemoase și, fiind un tort pentru diabetici ar fi indicat să folosiți fructe cu indice glicemic cât mai mic, adică să folosiți kiwi, mango, ananas și eventual căpșuni, și nu banane.
*Notă: îndulcitorul poate fi lichid, pulbere sau sub formă de pastiluțe, și trebuie folosit după gust. Ca și reper, vă puteți ghida după indicațiile de pe îndulcitorul pe care îl veți folosi, pe care de obicei este indicată puterea de îndulcire, făcând echivalențe între: 1  linguriță/pastilă îndulcitor = x lingurițe de zahăr și faceți în așa fel să fie acoperite cele 250 gr de zahăr din rețeta normală. Recomandat îndulcitori ștevia sau xilitol.
NU recomand folosirea fructozei, care deși nu influențează deloc glicemia, îngrașă la fel de mult ca și zahărul, fiind chiar mai nocivă deoarece se metabolizează la nivelul ficatului, având efecte similare cu cele ale alcoolului, adică îngrașă ficatul. Dacă aveți diabet și vreți să vă bucurați de un desert de sărbători, o puteți folosi, dar să fie cât mai rar folosită.
De asemenea, nu  este prea recomandată nici folosirea indulcitorilor cu zaharină, ciclamat de sodiu si aspartam, care desi nu sunt dovezi clare, se spune ca pot să provoace cancer sau rezistență la insulină – diabet tip 2. Sigur, dacă doar de sărbătorile mari ii utilizați, și în cantități moderate, nu cred că este o mare problemă.

2. Mod de preparare:

  • Gelatina se pune într-un castronel/ibric, se toarnă aproximativ 250 ml apă rece peste ea și se lasă să se hidrateze.
  • Se mixează gălbenușurile de ou cu făina și îndulcitorii  până se  obține o compoziție omogenă. Se pune laptele intr-un vas metalic, apoi se adaugă gălbenușurile mixate peste lapte și se amestecă bine. Punem apoi vasul pe foc (la foc mic) și amestecăm continuu până începe să se îngroașe compoziția. Este important să fiți atenți la cremă, amestecând permanent, pentru a nu se prinde de vas și a nu se strica. Crema este gata atunci când are o consistență  groasă și cremoasă.

mixare galbenusuri si adaugare faina si lapte

  • După ce este gata crema, se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit și apoi adăugăm peste crema încă caldă, gelatina hidratată (umflată) și amestecăm până se încorporează, se dizolvă uniform în întreaga compoziție. Dacă crema este prea rece si gelatina nu se dizolvă, se poate pune cratița pe foc mic și se amestecă până se dizolvă gelatina. Atenție! Gelatina Nu trebuie să fiarbă, pentru că se distruge la fierbere.

amestecare gelatina si mixare frisca

  • După ce se omogenizează gelatina, se lasă crema la răcit, timp în care se bate 50 – 60% din cantitatea de frișcă, cu mixerul. Restul de frișcă lichidă se păstrează pentru ornarea tortului (se va bate înainte de ornare). Pentru a obține o frișcă cât mai fermă, puteți folosi 1-2 pliculețe de întăritor de frișcă.
  • Când crema este rece, se adaugă peste ea frișca bătută și semințele din păstaia de vanilie sau esența de vanilie și se amestecă bine întreaga compoziție.
  • intr-o ceșcuță cu apă, se toarnă cele 2 esențe de rom si se amestecă, apoi se însiropează pe rand piscoturile. Puteti folosi zeama de la compot pentru însiropare. ATENȚIE! Piscoturile nu trebuie insiropate prea tare, ci doar cufundate foarte scurt in zeamă.
  • Se pregăteste o formă de tort cu pereți detașabili sau un vas/cratiță rotundă în care se pune folie alimentară (pentru a nu ca piscoturile sa nu se lipeasca de vas si pentru a fi usor de scos tortul) și se tapetează de jur împrejur cu pișcoturile însiropate, asezate in pozitie verticală (în picioare). Dacă doriți puteți pune pișcoturi și pe fundul vasului, dar fiind pentru diabetici, vă recomand să folosiți cât mai puține pișcoturi, deoarece acestea au indice glicemic mare (cresc glicemia rapid) și cam acestea sunt singurele lucruri “nocive” pentru diabet si siluetă, folosite la acest tort!

asezare piscoturi si adaugare crema

  • Se toarnă treptat crema între pișcoturi, adică se pune un strat de cremă apoi se adaugă din fructe, apoi iar cremă și iar fructe s.a.m.d (asa cum se vede in imaginea de mai sus) și apoi se pune tortul la frigider pentru câteva ore. Ideal ar fi să faceți această etapă seara și a doua zi sa il ornați.
  • Se bate restul de frișcă lichidă și se va orna cu ea tortul scos de la frigider, repartizând frișca uniform. Se poate orna întregul tort sau doar deasupra, fără a îmbrăca/orna și pereții laterali (piscoturile).

tort pentru ornat

  • Deasupra se poate orna tortul cu fructe întregi sau tăiate felii/cubulețe, cu cubulețe de ciocolată amăruie, etc. (nu ma prea pricep la ornat, nu imi iese tocmai frumos, ce-i drept nici nu ma intereseaza prea mult aspectul, pun accent pe gust :)) ) În secțiune și o alta variantă de ornat pe care am facut-o, arată așa:

tornat diplomat ornat frumos

ATENȚIE! Deși este un desert care poate fi consumat și de către diabetici, trebuie să fie consumat cu moderație, pentru că nu este un desert fără carbohidrați (glucide) fiind făcut din pișcoturi, făină, fructe, ci este doar cu un conținut mult mai redus de glucide față de rețeta normală în care se folosește zahăr și stafide printre fructe. (Se pot pune și câteva stafide, dar acestea vor creste și mai mult cantitatea de glucide, deci mai bine nu). De  asemenea, atenție la diabeticii, în general dar mai ales la cei care au și probleme cu ficatul sau alte probleme asociate diabetului cum ar fi trigliceride sau colesterol mărit, pentru că acest tort este destul de bogat în grăsimi (ouă, frișcă).

Vezi aici și cicolată de casă dietetică/pentru diabetici și Napolitane cu ciocolata de casa dietetice/pentru diabetici


Tort diplomat fără zahăr – bun și pentru diabetici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.