Vă prezint un desert foarte gustos și ușor de preparat, desert care se poate face și dietetic pentru a putea fi consumat cu moderație și de către bolnavii de diabet tip 2 sau de către persoanele care țin dietă de slăbire. Diferența față de rețeta normală, care conține zahăr, este că se folosesc îndulcitori non calorici, care nu cresc nici glicemia, ceea ce face ca acest desert să poată fi consumat de către diabetici.

Rețeta este următoarea:

  1. Ingrediente:

– 1 pachet de foi de napolitane;

– 380 g de lapte praf, (Atenție să nu conțină zahăr) – nu recomand lapte praf vrac;

– un pachet de unt sau margarină (nu recomand margarina, este nocivă);

– 4 sticluțe de esență de rom;

– îndulcitori din ștevia/xilitol sau îndulcitorii sub formă de pastiluțe cu ciclamat de sodiu și zaharină, recomand primele variante, cei cu ciclamat si zaharină sunt foarte controversați, se spune ca sunt cancerigeni sau că ar crește rezistența la insulină, deci rosc de diabet tip 2.

Notă: îndulcitorul poate fi asa cum am spus, lichid, pulbere sau sub formă de pastiluțe, și trebuie folosit după gust. Ca și reper, vă puteți ghida după indicațiile de pe îndulcitorul pe care îl veți folosi, pe care de obicei este indicată puterea de îndulcire, făcând echivalențe între: 1  linguriță/pastilă îndulcitor = x lingurițe de zahăr și faceți în așa fel să fie acoperite cele 400 gr de zahăr din rețeta normală.

Atenție! NU recomand sub nicio formă fructoza, care este adevărat că nu afectează la diabet, nu crește glicemia, dar pe lângă faptul că este la fel de calorică precum zahărul, deci îngrașă, este nocivă prin faptul că se metabolizează la nivelul ficatului, având asupra acestuia efecte similiare cu ale alcoolului, provocând ficat gras, și chiar îngrașă mai ușor decât zahărul. Deci singurul avantaj al fructozei este că nu crește glicemia.

– 1 pachet de cacao, cu conținut cât mai mare de grăsime;

– 200-250 ml de apă (1 pahar)

2. Mod de preparare:

Se prepară un sirop, similar cu cel pentru ciocolata de casă cu zahăr, doar că se vor folosi indulcitorii in loc de zahar. Astfel:

– Punem apa la fiert, și când incepe sa clocotească se adaugă pachetul de unt si se amesteca până la omogenizare; Apoi se ia apa de pe foc si după ce se răcește putin (sa nu mai fie clocotita) se adaugă îndulcitorii și se amestecă bine până se dizolvă complet. 

– Apoi, după ce se dizolvă untul si se omogenizează îndulcitorii, peste siropul obținut, încă fierbinte, se adaugă laptele praf, esența de rom și plicul de cacao;

– Se amestecam bine cu o lingura sau cu mixerul, pentru a se omogeniza toata compoziția, si pentru a nu rămâne cocoloașe de lapte praf.

– Până nu se răcește compoziția, trebuie unse foile cu crema, trebuie destul de repede unse, deoarece prin răcire crema se va întări. Se unge bine câte o foaie, apoi se pune deasupra alta foaie, care la rândul ei va fi unsă și tot așa.

ATENȚIE! Deși este un desert care poate fi consumat și de către diabetici, trebuie să fie consumat cu moderație, pentru că nu este un desert total lipsit de  carbohidrați (glucide) ci este doar cu un conținut mult mai redus de glucide față de rețeta normală în care se folosește zahăr. De  asemenea, atenție la diabeticii în general, dar mai ales la cei care au și probleme cu ficatul sau alte probleme asociate diabetului cum ar fi trigliceride sau colesterol mărit, pentru că acest tort este destul de bogat în grăsimi (lapte praf si unt). De asemenea, atenție pentru cei ce țin dietă de slăbire, desertul are totuși destul de multe calorii!

Vezi aici și cicolată de casă dietetică/pentru diabetici și tort diplomat dietetic

 

Desert fără zahăr, bun și pentru diabetici – foi de napolitane cu ciocolată de casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.