Dansuri populare la nedeia de la Taia - PetrilaÎn fiecare an, în orașele din Valea Jiului, mai exact în zonele (satele) aparținătoare, de Sfintele Paști, începând cu prima zi de Paști și până în a 3-a zi, au loc din moși strămoși, tradiționalele Nedei.

Nedeile sunt o sărbătoare a momârlanilor din Valea Jiului, astfel, fiecare comunitate de momârlani din Valea Jiului se adună pe dealurile din apropierea lăcașurilor de cult, unde participă la tradiționalele petreceri câmpenești, cunoscute în zonă sub denumirea de Nedei. Acestea sunt petreceri tradiționale momârlănești, dar la care sunt bine veniți și pot participa toți locuitorii orașelor din zonă, și chiar și din alte localități.

În cadrul acestor nedei se pregătește așa-numitul „praznic” (pomană) care este o masă îmbelșugată, un ospăț cu bucate tradiționale momârlănești. Pentru a pregăti acest mare ospăț, o parte din momârlani, în general bărbați, se trezesc dimineața devreme și încep să pregătească focul, pe care vor găti la ceaun mâncarea tradițională. În timpul acesta, în bisericile pe lângă care se desfășoară aceste nedei, preoții oficiază Sfânta liturghie de Paști. Până la terminarea slujbei, toate bunătățile sunt gata pregătite, și în jurul orei 13:00 când ies oamenii de la biserică, se duc spre nedeie, unde nimeni nu se așează la masă până când preotul nu face slujba de sfințire a bucatelor. După ce preotul sfințește mâncarea, toți oamenii doritori sunt invitați la ospăț. În general se pregătește mâncare pentru un număr de câteva sute de persoane. Printre bucatele pregătite, sunt în special: colacul tradiţional, ciorba de varză (“zamă de varză”), ciorbă cu carne de oaie, tocană din carne de oaie şi nelipsitul tradiţional păsat (un preparat din porumb măcinat fin, fiert la foc mic, la ceaun, cu unt și în care se pune apoi bânză de oaie) – gătit după o rețetă tradițională străveche. Nelipsite sunt și ouăle roșii, care fac “deliciul” petrecerii pentru copii si nu numai, stârnindu-se adevărate “concursuri” de ciocnit ouă. În tot acest timp atmosfera este întreținută cu cântece și dansuri populare tradiționale, de către trupe/ansambluri folclorice și interpreți locali, în mare parte copii și tineri. După ospăț, doritorii participă și ei la dansuri/jocuri populare, sau alții doar asistă la acest frumos spectacol tradițional.

În partea de Est a Văii Jiului, mai exact în orașul Petrila (unde locuiesc și eu) au loc Nedei în mai multe comunități de momârlani, din diferite zone (sate) aparținătoare de orașul Petrila, adică: la Taia, Jieț, Popi, Cimpa. În principiu în fiecare zi din cele trei zile de Paști este câte o Nedeie într-una din zonele amintite.

Aproape în fiecare an merg și eu cu familia la Nedeia de la Taia, care este organizată pe un platou frumos, în imediata apropiere a bisericii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, și cimitirului din Taia, în fiecare an, în a 2-a zi de Paști. Uneori mergem mai întâi la slujbă, apoi la Nedeie, sau uneori mergem doar la Nedeie pentru a asista la spectacolul tradițional. Duminica au loc Nedei la Jieț, Cimpa, etc. De obicei mergem la Nedeia de la Taia unde, în cimitirul bisericii din Taia este înmormântat bunicul meu și mergem să aprindem o lumânare de pomenire, ocazie cu care mergem să privim și frumosul spectacol tradițional.

Așa că, și în acest an am asistat la spectacolul tradițional din a 2 – a zi de Paști – Nedeia de la Taia, unde a fost foarte frumos, a participat multă lume, momârlanii au pregătit, ca de obicei foarte bine totul, mâncare suficientă, atmosferă bună cu muzică și dansuri populare susținute de tinerii din cele două ansambluri folclorice locale din Petrila – Bujorii Muntelui și Junii Petrileni.

Mai jos vă prezint o galerie foto de la Nedeia de la Taia, din a 2-a zi de Paști –  Luni 02.05.2016:

  • 1 2016-05-02-2425
    2 2016-05-02-2429
    Spre biserica din Taia
    Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Taia
  • 7 2016-05-02-2399
    5 2016-05-02-2327
    Nedeie
    Mancare traditionala
  • Mancare traditionala momarlaneasca
    Oameni la masă, Nedeie la Taia
    Pregătire mancare la nedeie
    20  2016-05-02-2357
  • 19 2016-05-02-2347
    Nedeie la Taia
    Dansuri populare la nedeia de la Taia - Petrila
    Dansuri populare la nedeie
  • Ansamblu folcloric  la Nedeie la Taia
    Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Taia
    Parintii mei
    Eu cu parintii mei
  • Eu cu parintii mei, la nedeia din Taia - Petrila
Traditii si obiceiuri de Pasti in Valea Jiului – Nedeile

Traditii si obiceiuri de Pasti in Valea Jiului – Nedeile

2 gânduri despre „Traditii si obiceiuri de Pasti in Valea Jiului – Nedeile

  • 30 august 2016 la 17:50
    Legătură permanentă

    Ff.frumos .
    Bine ca se mai respecta ziua de Pashte .asha traditzional.
    In Valea Jiului.sant olteni.
    Oltenii sant ff credincioshi si veseli la petreceri
    Au obiceiuri frumoase
    Am citit multe feluri de datini .scrise pe net.
    Sanatate.
    Rodica RE Italia

    Răspunde
    • 6 septembrie 2016 la 17:24
      Legătură permanentă

      Depresiunea Petrosani – “Valea Jiului” nu este zona olteneasca, nu este populata majoritar de olteni, ci de ardeleni, initial de localnicii din aceste zone – asa numitii “momarlani”

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.