Socata sau sucul de soc, este o băutură tradiționala romanească. Socata de casă, se prepară din flori proaspete de soc, lamaîe, apă, mierea/zahăr/alti îndulcitori, putină drojdie sau boabe de orez, pentru fermentare. Se poate prepara și din flori de soc uscate.

Există multe rețete de socată, mie nu imi place să folosesc rețete standard, și aproape la orice retetă vin cu propriile modificări (adaug, înlocuiesc sau scot anumite ingrediente). Astfel, vă prezint două rețete de socată, așa cum le-am făcut în ultimii 2-3 ani, si anume:

  1. Socată – varianta clasică (prepararea durează aproximativ 3 zile)
  2. Socată – varianta rapidă (prepararea durează aproximativ numai 1 zi)

Reteta socata de casaIngredientele principale pentru socata de casa

Ingredientele pe care le folosesc sunt aceleași pentru ambele variante. Astfel:

  1. Socată – varianta clasică, cu modificările mele

Ingredientele:

  • 8 litri de apa rece
    10 flori mari soc (puteți adăuga mai multe flori, daca va place ca gustul de soc să fie mult mai intens)
  •  3-4 linguri de indulcitor stevia lichid ( puteti folosi si alti indulcitori xylitol, zaharină, etc sau cei care nu țin dietă sau nu au diabet pot folosi zahar, aproximativ 500 g de zahar, sau câteva linguri de miere  – dar atunci nu mai este dietetică și NU este bună pentru diabetici)
  • NU recomand fructoza chiar dacă poate fi consumată de către diabetici, fructoza nu este deloc sănătoasă, îngrașă ca si zahărul, în plus afecteaza ficatul!
  • – 4 lamai mari
  • 1/2 plic de drojdie pulbere (puteti pune mai multa drojdie – 1 plic intreg 7 g, sau 7 g drojdie uscata)
  • 1 pliculeț de ceai de fructe (am folosit ceaiul pentru a da putină culoare rosiatică) sau, tot pentru culoare puteti prepara putin zahar ars (caramel) din 3 lingurite de zahar. (pentru cei care nu au diabet)

Conținutul se prepara într-un  vas de 10 litri (am folosit o oala de smaluita, daca aveti e mai bine sa folositi un borcan de 10 litri)

Modul de preparare:
Se spala bine florile de soc, pentru a nu ramane praf si insecte, si se aseaza pe fundul vasului/borcanului.

Lamai cu socLămâile se spală bine, apoi doua dintre lamâi se taie felii și se pun peste soc, în vas. De la celelalte două lâmâi am folosit doar sucul. (de la prea multă coajă de lămâie sucul devine amar, de aceea am pus doar 2 lămâi tăitate felii)

Se adauga mierea și indulcitorii sau zaharul si sucul de lamaie. Apoi se pune putină apă, doar atât cât să acopere tot continutul din vas si se lasa până a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca bine toată compoziția, se adauga drojdia (care ajuta/grăbește  procesul de fermentare și băutura devine acidulată), se acoperă vasul/borcanul  cu un tifon și se mai lasă 2  zile intr-un loc cald si insorit.

In fiecare zi trebuie amestecat lichidul din borcan, de două ori, dimineața și seara.

Dup două zile, ar trebui să gustați din amestecul obținut, pentru a verifica dacă socata este gata. Depinde de cât de acidulată doriți să fie. Cand condiderati ca nivelul de aciditate este asa cum doriți, strecurați socata și puneti-o in sticle. Apoi sticlele trebuie puse la frigider.

Sucul de soc (socata) se servește rece.


2Socată – varianta rapidă – durata de preparare 1 zi

Așa cum am spus ingredientele și modul de preparare sunt similare cu cele de la varianta 1.

Modul de preparare a socatei – varianta rapidă :

Pentru un gust mai intens de soc si pentru a prepara socata intr-o singura zi, am facut infuzie din jumatate de cantiate – adică, peste florile de soc asezate in vas, jumatate din feliile de lamaie, sucul de lamaie si indulcitorii sau zahărul, am pus 5 litri de apă fierbinte si am lăsat vasul acoperit, timp de aproximativ 1 oră, dupa care am adaugat restul de 5 l de apă rece, am amestecat bine totul, apoi am pus drojdia si am lasat vasul acoperit pana a doua zi dimineata, cand am strecurat socata si am pus-o in sticle. In felul acesta se obtine un gust mai intens de soc, si avantajul este ca, in loc de 3 zile, prepararea socatei dureaza doar 1 zi.

Cantitățile de îndulcitori/zahăr/miere nu trebuie să fie fixe, trebuie să le stabiliti după gustul dumneavoastră. La fel și drojdia, daca nu doriți să fie foarte acidulată sau deloc acidulată, atunci nu puneti drojdie. Sau daca totusi doriti sa fie usor acidulata dar sa nu folositi drojdie, puteti pune pe fundul vasului/borcanului, 10-12 boabe de orez.

ATENTIE! Pentru diabetici se recomandă să folosiți doar îndulcitorii despre care este dovedit faptul că nu influențează glicemia. NU folositi niciun fel de zahăr, nici zahăr brun (este același lucru), nici miere.


Socata de casa, delicioasa, dietetică-bună și pentru diabetici! Vezi reteta!
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.