NOU!Programul “Prima Casă” 2017 s-a lansat

Ce este programul “Prima Casă” ?

prima-casa-2017Programul “Prima casă” – este un program guvernamental care facilitează accesul la cumpărarea/construirea unei locuințe pentru persoanele fizice, prin intermediul unor credite pe care acestea le contractează și pe care statul le garantează într-un anumit procent. Cadrul legal al acestui program este Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 şi normele de aplicare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 717/2009.

Prin locuinţă în sensul programului «Prima casă» se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii“, prevede ordonanța.

Programul “Prima casă” – Norme de aplicare și reguli noi, pentru anul 2017

La sfârșitul lunii februarie 2017, Guvernul României a modificat normele metodologice de aplicare a programului “Prima Casă”, astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin OUG nr. 97/2016.

Conform comunicatului oficial al Executivului, pentru anul 2017, programul “Prima Casă”, va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o hotărâre adoptată de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

Care sunt noutățile programului “Prima casă” 2017 ?

Una dintre noutățile programului în 2017, este reprezentată de introducerea unui nou set de definiții ale locuințelor care pot fi achiziționate/construite prin program – astfel conform comunicatului oficial “Prin locuinţă nouă, în sensul Programului “Prima casă”, se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi.”

Potrivit actului normativ, se reglementează ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

În cadrul comunicatului se mai menționează că: “Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma «proporțional cu procentul de garantare» în cadrul referirilor la împărțirea proporțională a riscurilor și pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferențiat în funcție de categoria de locuință achiziționată în cadrul Programului”. Comunicatul oficial integral, îl puteți consulta aici

Suma alocată de Executiv anul acesta este de 2 miliarde şi jumătate de lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut.

     Câți bani se pot lua în 2017, prin programul „Prima casă” ?

Persoanele care se înscriu în Programul Prima Casă, anul acesta (2017), pot accesa împrumuturi de cel mult 57 de mii de euro pentru locuinţe vechi şi 66 de mii de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.


Citește mai multe despre „prima casă” – condiții, documente necesare, bănci partenere, etc.

totul-despre-prima-casa

 

 

 

 

 


NOU! Programul „Prima mașină” continuă și în 2017. Vezi detaliile!

prima masina, conditii 2017
Programul „Prima mașină”, continuă și in 2017. Vezi toate detaliile și condițiile de accesare!

Prima Casă – noi reguli pentru anul 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.