Sari la conținut

Ghid PFA

  • de
Finantari nerambursabile

Totul despre înfiinţarea PFA

Una din marile nelămuriri ale celor care doresc să se autorizeze ca PFA, este aceea că nu ştiu dacă se pot autoriza pe mai multe domenii de activitate.PFA Această nelămurire am a avut-o şi eu, până când am demarat procedurile de autorizare şi am constatat că poţi activa ca PFA pe oricâte domenii doreşti (din 2017 sant admise doar 4 clase CAEN), cu condiţia să ai dovada calificării profesionale pentru fieacare domeniu. De exemplu eu sunt autorizat pe 4 domenii de activitate.  Domeniile de activitate se aleg conform cu CAEN Rev. 2, care poate fi consultat AICI.

În principiu, demersurile pentru înfiinţarea PFA, durează 3 zile. După ce vă hotărâţi să vă autorizaţi ca PFA, primul pas este deplasarea la Oficiul Registrului Comerțului din Județul dumneavoastră. Lista completă a rețelei ORC, cu adresa sediului din fiecare județ, o puteţi consulta AICI.

În mare, actele necesare pentru înfiinţarea PFA sunt:

1)  copie după cartea de identitate, 2 exemplare, pe care scrieţi conform cu originalul, numele complet şi semnaţi,

2)  copie după diploma de studii/ atestate/ sau copie după cartea de muncă, pentru dovedirea calificării profesinale pentru domeniul/domeniile pentru care doriţi să vă autorizaţi.  Pe fiacare pagină trebuie scris conform cu originalul numele complet şi semnat. Toate diplomele şi calificările trebuie să fie în limba română.

3)  Act de proprietate pentru spaţiul unde va fi sediul profesional. Dacă nu aveţi act de proprietar, trebuie prezentat un contract de comodat între dumneavoastră şi titularul spaţiului. Contractul nu trebuie înregistrat la notariat, e suficient să fie semnat de ambele părţi. Un model de contract de comodat puteţi vedea AICI.

4)  În cazul în care locuiţi la bloc, şi doriţi ca sediul să fie în apartamentul în care locuiţi, va trebui să obţineţi acordul vecinilor de pe orizontală şi verticală (stânga – dreapta, sus – jos) şi al asociaţiei de propreitari, dacă există. De asemenea şi în cazul în care locuiţi la casă, care are perete comun cu un alt locatar, va trebui să obţineţi acordul acelui vecin.

5)  Documente/Formulare tip pe care le completaţi la Registrul Comerţului.

6)  Un dosar cu şină

Deci, actele necesare se împart în două categorii, astfel

1) –  acte/documente personale, cu care veniți de acasă și

2) – documente/formulare tip,  pe care le obţineţi de la Registrul Comerțului,  de la biroul de Informare Inițială, formulare care trebuie completate. Acestea se găsesc și online, astfel că se pot completa de acasa, dar ar fi mai bine să le completaţi la ORC, pentru a evita eventualele greşeli de completare.

Dacă mergeţi pregătiţi cu toate actele şi totul decurge bine, se poate finaliza totul cu doar două vizite la Oficiu Registrului Comeţului – una în care depuneți actele și alta în care veţi ridica autorizația de funcționare şi certificatul constatator.

Care sunt costurile de înfiinţare PFA? Ce documente sunt necesare?

              CITEȘTE GHIDUL COMPLET AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.