Cred că toată lumea a auzit de criptomonede, cel puțin despre Bitcoin sau Ethereum. Anul acesta a început o adevărată isterie, foarte mulți oameni sunt acum interesați despre criptomonede, despre cum se obțin, de unde, cum se pot tranzacționa, etc. chiar dacă majoritatea (inclusiv eu) nu știu mare lucru despre modul lor de funcționare, ce face fiecare monedă în parte, cine a inventat-o, ce volum există pe piață și multe alte detalii. Cert este că, din ce în ce mai mulți oameni sunt atrași de posibilitatea de a câștiga bani frumoși, tranzacționând sau minând monede virtuale.

Ce sunt criptomonedele?

Pe scurt, conform wikipedia.org ” Criptomonedă sau criptovalută (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată, (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin).

Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale.”

Cum se pot obține criptomonede?

Criptomonedele pot fi cumpărate/tranzacționate sau create prin “Minare” – așa se numește procesul de obținere a criptomonedelor. Participanții în rețea sunt cunoscuți sub numele de mineri (engleză: miners), care verifică, datează tranzacțiile și le partajează într-o bază de date publică, numită blockchain (lanț de blocuri).  Operațiunea de minare este una foarte complexă, se realizează cu calculatoare cu putere mare de procesare, fiind foarte greu de realizat individual de un singur utilizator, de aceea s-au dezvoltat grupuri de mineri, numite mining pools. Un grup de mineri combină puterea lor de procesare pentru rezolvarea algoritmilor producători de criptomonede.

Acum se pot achziționa și aparate speciale pentru minat, așa numitele “Mining Rig” care sunt sisteme complexe de calcul, dotate cu mai multe plăci video performante,  practic sunt un fel de calculatoare special create pentru minare de criptomonede. Costurile lor diferă în funcție de puterea lor de minare, exprimată în Mh/s.

Deci, criptomonedele se pot obține în 2 moduri:

  1. Minare
  2. Tranzacționare

Și mai există și o a 3-a variantă, primirea de criptomonede, pe diverse site-uri, care oferă o mică recompensă în criptomonede, pentru a vizualiza reclame, jocuri, etc.

Cum/unde păstrez criptomonedele?

Criptomonedele se post păstra în portofele electronice (eWallets)

Ce este un portofel electronic (eWallet) ?

Pentru fiecare monedă există mai multe variante de eWallet (portofel), care pot fi:

  1. wallet oferit gratuit de platforma de tranzacționare
  2. wallet on-line, care se crează gratuit, pe site-uri specializate
  3. Aplicații de ewallet pentru smartphone
  4. portofel (ewallet) hardware – care sunt cele mai sigura, indicate dacă păstrați sume mari de bitcoin sau alte criptomonede. Printre cele mai apreciate  wallet-uri hardwaere: Ledger Nano S, TREZOR

și KeepKey

Cum cumpăr/tranzacționez criptomonede (Bitcoin, Ethereum, etc) ?

Dacă despre minare lucrurile sunt destul de clare, în ceea ce privește cumpărarea sau tranzacționarea criptomonedelor, exită mai multe posibilități, inclusiv site-uri românești, de unde se pot cumpăra criptomonede, plătind cu cardul sau transfer bancar.

Unde mă pot înscrie pentru a cumpăra/tranzacționa criptomonede?

Pentru a vedea câteva dintre cele mai bune opțiuni de cumpărare/tranzacționare, citește AICI

Ai auzit de Bitcoin, Ethereum, sau alte criptomonede?Vezi aici cum poți cumpăra/tranzacționa sau chiar primi gratuit!
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.