IMPORTANT !!!!  Cel mai bun mijloc de tratament in cazul diabetului de tip 2 este regimul alimentar.

O dieta si un stil de viata echilibrat  ajuta nu numai la echilibrarea glicemiei, dar contribuie si la evitarea complicatiilor diabetului – hipoglicemia sau hiperglicemia si, pe termen lung, reduce riscurile celorlalte boli provocate de diabet , cum ar fi bolile  renale, neurologice sau cardiovasculare.

. Regimul alimentar al bolnavilor de diabet trebuie sa includa suficiente calorii pentru a mentine o greutate normala, sa asigure o crestere normala la copii si adolescenti si sa corespunda nevoilor suplimentare in caz de activitate fizica, sarcina, alaptare sau boala.

Rolul dietei este de a asigura un aport adecvat de substante nutritive, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Pentru un randament cat mai bun, alimentatia trebuie sa fie regulata (evitand variabilitatea necesarului de insulina) si impartita in mai multe mese (de obicei, in trei mese principale si doua gustari).

In prezent, se recomanda diabeticilor o dieta cat mai apropiata de o alimentatie echilibrata, singura exceptie fiind aceea ca trebuie acordata o mare atentie continutului de glucide (carbohidrati), alimentele care conti glucide trebuind cantarite si calculate, tinand cont de cantitatea de carbohidrati recomandata de catre medicul specialist, in functie de starea fiecarui bolnav in parte.

 Cât și ce trebuie sa mănânce un bolnav de diabet

Aportul caloric si nutritiv al diabeticilor trebuie sa fie adaptat la urmatoarele aspecte:

 » activitatea profesionala sau sportiva

 » varsta – un subiect tanar are nevoie de mai multe calorii

 » greutatea ideala (IMC < 24 la femei si 25 la barbati)

 » exigentele specifice ale corpului – crestere, cicatrizare, oprirea provizorie a activitatii

Ratia calorica va fi ajustata pentru a aduce greutatea reala la cea ideala, deci va fi usor hipocalorica la obezi si usor hipercalorica la subponderali.

Caloria este o unitate de masura a energiei furnizate de alimente. Astfel:

 » 1 gram de glucide = 4 cal

 » 1 gram de proteine = 4 cal

 » 1 gram de lipide = 9 cal

In mod normal, un adult sanatos trebuie sa consume aproximativ 2000 – 2400 kcalorii pe zi.

Raportul intre substantele  nutritive, pentru o persoana sanatoasa este urmatorul:

 » glucide (carbohidrati): 50 – 60%, deci aproximativ  250 – 300 g de glucide pe zi

 » lipide: 25 -35% (o treime de origine animala si restul vegetala)

 » proteine: 15% (din care o parte de origine animala si o parte de origine vegetala)

Astfel, daca luam in considerare cele de mai sus putem da un exemplu de calcul, pentru un total de  2000 de kcalorii, sa vedem impartirea procentuala si cantitativa din fiecare tip de nutrient (glucide, lipide, proteine) care trebuie consumat pe parcursul unei zile, deci:

TOTAL 2000 de kalorii din care,           

            60% glucide rezulta (2000 x 60)/100 = 1200 kcalorii din glucide, si conform celor spuse mai sus 1 gram de glucide are 4 kcalorii deci avem 1200 impartit la 4 = 300 rezulta ca se pot consuma un numar de 300 de g de glucide pe zi.

            25% lipide (grasimi) – deci (2000 x 25)/100 = 500 kcalorii din grasimi, adica tinand cont de faptul ca 1 g de lipide = 9 kcalorii rezulta ca 500 impartit la 9 = 55,55 adica se pot consuma un total de 55 de grame de lipide pe zi.

            15% proteine – deci (2000 x 15)/100 = 300 kcalorii din proteine, si tinand cont ca 1 gram de proteine= 4 kcal, aflam ca 300 impartit la 4 = 75, adica se pot consuma un total de 75 de grame de proteien pe zi.

            Deci, pentru exemplul dat mai sus, adica pentru un adult sanatos, care trebuie sa consume 2000 de kcalorii pe zi, acestea trebuie repartizate astfel:

TOTAL Kcalorii

2000

din care,

60% glucide, adica 300 g pe zi
25% lipide, adica 55,55 g pe zi
15% proteine, adica 75 g pe zi

In cazul unui adult, cu acelasi necesar caloric (2000 kcal), dar care este bonav de diabet, trebuie redusa cantitatea de glucide, la 40-45%, dar nu mai mult 200 g de glucide pe zi, aceasta cantitate se va stabili de catre medic, si trebuie crescut consumul de proteine la 20-25%.

Pentru a putea stabili si calcula continutul nutritiv al alimentelor se vor folosi tabelele cu valorile calorice si nutritionale alimentelor, care se gasesc si in articolele anterioare.

IMPORTANT !!!!  De asemenea nu doar continutul de glucide este important, foarte important fiind tipul de glucide, in sensul ca 1g de glucide rafinate (zahar, ciocolata, dulceata, faina alba, sucuri cu zahar) este extrem de nociv fata de 1 g de glucide consumat din legume sau fructe.

Glucidele rafinate, care se numesc si glucide “rele” nu aduc nicun beneficu nutritiv organismului, fiind sarace in vitamine, minerale si fibre, si din acest motiv se absorb foarte repede (adica se digera rapid si intra in sange brusc) si duc la cresteri bruste ale glicemiei, de aceea acestea sunt si cele care ingrasa foarte usor, chiar daca sunt consumate in cantitati destul de mici. Asa cum am spus si anterior, daca mancam de exemplu 10 grame de glucide , sa zicem din cicolata, va creste foarte repede glicemia comparativ cu aceleasi 10 grame de glucide consumate dintr-un mar, fructul continand si fibre alimentare, care fac ca absorbtia glucidelor in sange sa se faca mai lent (pentru ca fibrele se digera putin mai greu) pe cand ciocolata si mai ales zaharul din ea se digera extrem de repede, intra brusc in sange si astfel creste glicemia brusc. De asemenea trebuie evitate sau chiar excluse sucurile sau orice lichide indulcite cu zahar, lichidele fiind absorbite si mai rapid in sange, deoarece acestea nu mai trebuie digerate, si se absorb foarte usor. Chiar si sucurile naturale, fara adaos de zahar trebuie evitate de diabetici si de cei care vor sa slabeasca, deoarece si acestea au continut glucidic destul de ridicat, cam la fel ca si fructul din care este facut, dar cum spuneam inainte fructul contine fibre care tebuie digerate si cantitatea de glucide intra trptat in sange, pe masurea ce se digera fructul, in schimb consumand direct sucul aceste glucide intra repede in sange.

De asemenea,  cand vorbim de lipide (grasimi) nu este vorba de grasimile de origine animala cum ar fi slanina de porc sau untura. Acestea trebuie evitate, consumate in cantitati extrem de mici si foarte rar, de asemenea si uleiurile vegetale sau margarina trebuie evitate. Aceste tipuri de grasimi sunt si ele foarte nocive pentru sanatate, deoarce si acestea se absor foarte repede in sange si rezulta depozite de grasime. Consumul de grasimi nu duce la cresteri ale glicemiei, dar sunt foarte nocive pentru diabetici si nu numai, deoarece sunt alimente care ingrasa foarte usor, si este cunoscut faptul ca obezitatea si chiar cateva kilograme in plus conduc implicit la cresterea glicemiei, asa ca, chiar daca grasimile nu cresc glicemia in mod direct, trebuie evitate, pentru a nu exista riscul ingrasarii care atrage dupa sine cresterea glicemiei, si de asemenea grasimile predispun la boli cardiovasculare, care de asemenea sun boli colaterale diabetului.

In concluzie, din cantitatea aceea de 20-25% de grasimi care trebuie consumate zilnic, maxim 10 % trebuie sa fie grasimi saturate (de exemplu de origine animala), si cum am spus mai sus, NU grasime din slanina sau untura, acei 10% de grasimi trebuie mancate din lapte, iaurt, branza, oua, smantana, unt, etc.  Restul de grasimi trebuie sa fie consumate din asa zisele grasimi “bune” care se gasesc in nuci, alune, seminte, masline,cacao. (oleaginoase).

IMPORTANT !!!!  Un bolnav de diabet zaharat de tip 2, fara complicatii, ar trebui sa, manance echilibrat caloric si nutritiv, la fel ca orice om sanatos, acordand insa mare atentie la cantitatea si tipul glucidelor. Plecand de la necesarul caloric stabilit de medic, si tinand cont de cantitatea de glucide admise pe zi, fiecare bolnav de diabet ar trebui sa isi faca singur un plan alimentar, in care sa combine alimentele astfel incat sa ii fie pe plac, sa aleaga acele glucide “bune” care ii plac, si sa stabileasca singur in fiecare zi, din ce alimente isi va lua acele glucide sanatoase, raportandu-se la cantitatea maxima admisa pe zi.

Este foarte important ca bolnavii sa nu se urmeze un regim clar, scris pe o hartie in care li se spune ceva de genul:

“ in ziua in care mananci cartofi nu mananci paine, sau in ziua in care mananci paine nu mananci mamaliga”,

fiecare om poate sa isi calculeze singur gramajul de glucide admis, si sa zicem de exemplu: “20 g de glucide din fructe, 50 g de glucide din paine, 20-30 g de glucide din legume, 10-15 g de glucide din cartofi, 10-20 g de glucide din lactate, etc pana la cantitatea maxima admisa, si evitand pe cat posibil glucidele cu index glicemic mare.”

Glucidele in diabet

Glucidele sunt indispensabile vietii, acestea find absorbite de organism din alimente si transformate in glucoza, care este principalul “combustibil” al organismului uman, dar trebuie cantarite pentru a stabiliza glicemia pe tot parcursul zilei. La un om sanatos, fara diabet, mai mult de jumatate din aportul energetic ar trebui sa provina din glucide. Ratia zilnica trebuie fragmentata pentru a evita cresterile bruste ale glicemiei postprandiale (la aproximativ 2 ore dupa masa).

La bolnavii de diabet alimentatia zilnica nu trebuie sa contina mai mult de 200 de grame de glucide pe zi.

Procentul de glucide continute de alimente variaza, astfel:

 » produse zaharoase: 80 – 100%

 » cereale si fainoase: 75%

 » paine: 55%

 » leguminoase: 20%

 » fructe: 10 -20%

Produsele zaharoase:

Zaharul, dulceata, produsele de cofetarie si patiserie sunt foarte bogate in glucide simple, iar consumul lor trebuie limitat, chiar exclus din regimul unui bolnav de diabet. In plus, aceste alimente nu aduc nicun beneficiu organismului uman, fiind lipsite in mare parte sau chiar complet de vitamine si saruri minerale. Atunci cand sunt consumate, chiar si daca sunt consumate  in cantitati mici, acestea sunt stocate sub forma de grasime corporala, ducand la cresteri in greutate si apoi la niveluri crescute ale glicemiei.

Cerealele integrale, painea integrala si leguminoasele:

Consumul acestor alimente trebuie favorizat, deoarece furnizeaza energia necesara pentru buna functionare a organismului.

Painea trebuie consumata intr-o cantitate cat mai mica, mai ales painea alba, dar si la painea neagra trebuie tinut cont de faptul ca are un continut destul de mare de glucide, aproape cu ca si painea alba, avantajul painii negre fiind acela ca datorita fibrelor continute, glucidele se absorb mai greu in organism, si astfel glicemia nu creste brusc. Concluzia este ca trebuie limitat consumul de paine fie ea neagra sau alba, avand multe glucide si de asemeneamulte calorii.

         Fructele:

Fructele sunt bogate si ele in glucide simple, dar sunt cu totul diferite de produsele zaharoase, pentru  ca fructele contin multe vitamine si saruri minerale si de asemenea contin fibre, care incetinesc absorbtia glucidelor in organism si astfel glicemia nu creste brusc, asa cum se intampla cand se consuma produse zaharoase, de aceea fructele  trebuie consumate zilnic pentru a acoperi necesarul de vitamina C, saruri minerale (potasiu, magneziu) si fibre.

Pentru bolnavii de diabet, in functie si de stadiul bolii, se recomanda consumul a 2 fructe pe zi, din care unul sa fie un citric (portocala, grepfrut, lamaie) si consumate la intervale orare diferite, de exemplu unul la pranz si unul la cina. Se poate da ca exemplu un mar, si o portocala. Merele sunt fructe foarte benefice pentru diabetici, si in general orice fruct care contine cat mai putine zaharuri.

Desi nutritionistii spun ca fructele trebuie mancate pe stomacul gol, sau cel putin sa nu fie asociate cu alte alimente, in cazul bolnnavilor de diabet nu este prea indicat sa se manance fructele pe stomacul gol, deoarece pot duce la cresteri mai rapide ale glicemiei.

Clasificarea alimentelor dupa continutul glucidic

Consumabile fara restrictii de catre bolnavii de diabet dar in functie de necesarul caloric stabilit

 » carne, peste, oua, branzeturi fermentate

 » unt, smantana, ulei – aici, fiind vorba de gasimi, intervin oarecare restrictii, mai ales pentru diabeticii supraponderali sau obezi.

 » zarzavaturi

Permise limitat (cantarind si calculand continutul in glucide)

Pentru a nu depasi cele 200 g glucide permise zilnic, trebuie cantarite fructele, legumele, mai ales cele uscate si painea: maxim doua fructe pe zi, la sfarsitul mesei; 1- 2 portii de  legume uscate  si maxim 100 g de paine alba.

 » lapte si lactate proaspete: iaurt, lapte batut, branza de vaci, urda, cas dulce
 » fructe si legume cu 5% glucide: ardei grasi, castraveti, conopida, ciuperci, fasole verde, vinete, pepeni, lamai, grapefruit

 » fructe si legume cu 10% glucide: ceapa, morcovi, praz, gulii, telina, sfecla, capsuni, portocale, mandarine, fragi, mere, cirese de mai

 » fructe cu 15% glucide: cirese de vara, mere ionatan
 » legume si leguminoase cu 25% glucide: cartofi, fasole, mazare, bob, linte (fierte)
 » paine intermediara – 50% glucide (painea alba contine 60% glucide iar painea graham 45%)
 » mamaliguta – 12,5% glucide

 »  paste fainoase fierte – 20% glucide
 » orez fiert – 20% glucide (nefiert orezul contine 75%)

IMPORTANT !!!! Alimente ce trebuie evitate

 » dulciuri concentrate: zahar, miere de albine, gem, rahat, dulceata, inghetata, ciocolata
 » fructe cu 20% glucide, bine coapte sau uscate: struguri, prune, pere Bergamotte, banane, curmale, stafide, smochine

 » bauturi racoritoare care contin zahar: siropuri, pepsi, cola
 » bauturi alcoolice bogate in glucide: lichior, vermut, vin fiert

IMPORTANT !!!! Cresterea glicemiei  nu depinde numai de continutul in glucide al alimentelor, ci si de viteza de digerare si absorbtie a acestora. Astfel, indexul glicemic reflecta capacitatea glucidelor de a creste glicemia in functie de viteza de absorbtie si digerare.

Clasificarea alimentelor in functie de indexul glicemic

Index slab (sub 50):
 » linte, soia, cirese de mai

Index modest (50 – 75):
 » paste fainoase, fasole, mazare
 » lactate
 » mere

Index mediu (75 – 90):
 » paine intermediara, graham sau neagra
 » biscuiti neindulciti
 » fulgi de orez, ovaz
 » cartofi (ignami, patate)
 » banane

Index ridicat ( > 90):
 » paine alba, cozonac, biscuti indulciti, prajituri
 » fructe uscate: curmale, smochine, stafide, prune
 » miere de albine, dulceata, gem, marmelada, zahar
 » lapte indulcit

IMPORTANT !!!!  Bolnavii de diabet trebuie sa consume alimente cu index glicemic cat mai mic, cele cu index ridicat trebuie sa fie consummate doar ocazional si in cantitati foarte mici, deoarce acestea duc la cresterea rapida a glicemiei.

Fibrele alimentare in diabet

Un regim bogat in fibre alimentare (cel putin 25 grame/ zi) poate reduce necesarul de insulina si determina o micsorare a glicemiei postprandiale.

Fibrele alimentare incetinesc absorbtia glucidelor si contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sange, ducand astfel la reducerea riscurilor cardiovasculare.

Fibrele alimentare trebuie introduse treptat in alimentatie, pentru a evita neplacerile ce pot aparea in urma unei cresteri bruste a consumului (meteorism, flatulenta, diaree).

Fibrele solubile – din orz, ovaz, leguminoase, caise, piersici, capsune si fructe uscate – sunt recomandate in mod special. Unele legume – brocoli, varza, morcov, nap si cartofi contin de asemenea fibre solubile.

Proteinele in diabet

Proteinele sunt constituenti fundamentali ai tesuturilor (muschi, piele, sange..), fiind indispensabile pentru mentinerea integritatii organismului.

Aportul proteic reprezinta intre 10 si 20% din aportul total de calorii in majoritatea regimurilor echilibrate (calculat ca 0,8 g/ kg de greutate corp). Se recomanda favorizarea proteinelor care provin din “carnea alba” (pasare, peste), din lactate si legume. Trebuie evitat un consum excesiv de proteine, caci acesta poate antrena o deteriorare a functiei renale. Daca un diabetic sufera de o afectiune renala, este posibil ca medicul sa ii recomande un aport de proteine mai mic de 10% din totalul caloriilor.

Proteinele de origine animala se gasesc in carne, oua, branza, lactate.
Proteinele de origine vegetala sunt mai putin variate si se gasesc doar in soia si in unele legume uscate.

Lipidele in diabet

Consumul de lipide nu ar trebui sa depaseasca 30% din aportul energetic total. Din cauza riscurilor crescute de complicatii cardiovasculare se recomanda limitarea consumului de grasimi saturate la mai putin de 10% din ratia calorica, iar cel de colesterol – maxim 300 mg/zi.
Grasimile saturate provin in principal din produsele de origine animala – lapte integral, unt, smantana, frisca, margarina, carne grasa. Grasimile mononesaturate sunt atat de origine animala cat si vegetala – ulei de masline, ulei de rapita sau de arahide. Grasimile polinesaturate provin in principal din vegetale – porumb, floarea soarelui, soia si peste.

IMPORTANT !!!!   

– Favorizarea grasimilor nesaturate, care provin din uleiurile vegetale (de masline, rapita, floarea soarelui, nuci, soia, etc.), peste (somon, macrou, sardele, ton), avocado si fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide)

 – Diminuarea consumului de grasimi saturate, prin alegerea produselor ca lapte degresat sau semi-degresat si a sortimentelor de carne fara grasimi, pui, curcand etc.

Bauturile in diabet

Apa este bautura ideala pentru bolnavii de diabet. Sucurile de fructe, chiar si cele naturale, limonada, bauturile carbogazoase contin toate peste 100 g de zahar pe litru. De aceea, ele nu pot fi incluse in ratia alimentara a diabeticului fara a fi masurate.

IMPORTANT !!!! Bauturile alcoolice contin multe calorii si pot altera echilibrul alimentar:

 » 1 pahar de whisky = 300 cal

 » 500 ml bere = 150 cal

Bauturile alcoolice sunt uneori permise, cu conditia sa fie consumate cu moderatie (doua pahare pe zi, sau echivalentul a 20 g), doar in timpul mesei, iar caloriile continute sa fie luate in calcul.


Tocanita de curcan cu ciuperci

Citește și: Rețete de mâncare pentru diabetici